Avtor Članek: Ustanovitev slovenske esports strani  (Prebrano 7423 krat)

0 Člani in 1 Gost gleda to temo.

Ni na liniji jurch

 • Mutalisk
 • Sporočila: 330
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #30 dne: Januar 02, 2013, 13:22:43 »
Kume, se čisto strinjam, da je potrebno vložit 100% v to da si gamer ampak to pri nas ni realno izvedljivo.
Gamer si lahko v srednji šoli kjer imaš itak totalno preveč časa, če nisi ravno največji žurer. Faks povečini
folk strezni in jih postavi na realna tla. Ne podpiram ne jokerja ne raznih ostalih revij ampak podpiranje
branja knjig in splošna izobrazba sta lahko samo dobri stvari. Boxer je celo enkrat dejal, da mu je branje
Sun Tzu-jevega Art of war pomagalo pri samem igranju (oz. kovanju strategij). Hočem povedat, da več igranja ni nujno bolje.
Seveda bi bilo dobro met neko go-to mesto kjer bi lahko bral o e-sportu ter se učil, a da bi na nasprotni
strani imel totalno negativen odnos do RL in izobrazbe bi bilo pa pomoje vse prej kot produktivno. Vsi se trudimo
posnemati korejce, ki itak vsako stvar pripeljejo do ekstrema. Sam sem mnenja, da nikakršen ekstrem ni dober in prej škoduje.
Glede na to, da je pri nas javnost tako konzervativna glede e-sporta oz. igranja na splošno bi s prepričevanjem, da
je gaming dober tudi za razvoj človeka mogoče daleč prišli. Z vztrajanjem pri svojem se bo razvil še večji odpor med gamerji
in pa javnostjo.

Še vedno sem malo od novega leta in je tale text totalno razbit mogoče tud mal nepovezan ampak upam, da je sporočilo jasno:
E-sport je lahko super zadeva, če se je lotiš pravilno.
Seveda pa podpiram kakršenkoli korak v smeri, da se slo gaming skupnost spravi pod eno streho, ker nas je premalo, da bi lahko
preživeli na svojem.

Ni na liniji KillerBee

 • Mutalisk
 • Sporočila: 451
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #31 dne: Januar 02, 2013, 15:02:30 »
Jst vem kaj je hotel Kume povedat in se z njegovim mnenjem tudi strinjam. Če hočeš zgraditi sceno potrebuješ ljudi, ki so se pripravljeni odreči vsemu in postati progamerji. Realnost je takšna, da ne moreš furat in šole/službe in svoje progaming kariere, ker ti slednja vzame preveč časa. Poleg časa je zelo pomembna tudi okolica, ki v Sloveniji ni primerna za progaming. Boljši "tujci" vsi po vrsti odhajajo v Korejo v gaming house ravno zaradi tega, ker na svojih leaderjih ne dobijo dovolj dobrega treninga.

Jst verjamem, da bi marsikdo tukaj lahko ratal progamer, če mu ne bi bila ovira šola ali pa služba. Vedeti morate, da je treba za progaming kariero skleniti ogromno kompromisev, ki jih večina ljudi ni pripravljena sprejeti. Nekateri mislte, pa jst bi to komot delal za dnar. Ampak verjemte mi, da ko se enkrat bližaš 30. letu ti nekak ni užitek 8 ur na dan (verjetno več) igrati isti špil in delati iste build orderje. Na začetku je zabavno, ko delaš na tehniki in se učiš in izpopolnjuješ builde. Potem se pa ta krivulja na hitro splošči in za napredovanje potrebuješ 10 krat več truda in dela. Takrat večina igralcev pride do tega zidu (ne vem strokovnega izraza) in obupa.

Zdej pa premislite, si upaš zakockati kariero za to da bi se poizkusil v progamingu? Tukaj ni vprašanje samo, kej če mi ne rata biti dovolj dobr (kar je dejansko vprašanje na mestu, ker se vedno najde kakšen Korejček, ki te bo scat peljal) ampak tudi vprašanje, koliko časa lahko delam to in sem zadovoljen s tem kar delam. Načeloma se mi zdi, da so najboljši material za pro igralce dejansko ljudje, ki imajo rahel obsessive–compulsive disorder.

Kar se pa tiče communitija, je pa tko ... treba je narest stran, na kateri se bodo redno dogajali boji, tournamenti, itd. Ta stran mora biti narejena tako, da se content gradi sam, ker nihče nima dovolj časa, da bi jo urejal. V mislih imam ClanBase. Odgovorna oseba pa bi vsake toliko časa priredila kakšen turnir in poiskala sponzorje za nagrade. Tukaj se pa morate zavedati gledalci in podobna raja, ki dejansko ne igra tekmovalno, da brez vas take strani ne bo. Nihče se ne bo lotil takšnega projekta, če bo vedel, da bo imel na mesec 50 ogledov pa še to od igralcev samih.

Mislim da je to to ... drgač pa lahk omenim, da imam v planu narest Starcraft 2: HOTS turnir ob izzidu igre. Turnir bo v sklopu Killer Bee Cup-a, ki se je ravno končal v Black Ops II. Več informacij, pa čez kakšen mesec.

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #32 dne: Januar 02, 2013, 15:07:59 »
Mislite da Conn.Si ne more postati nekaj takega? CAGE FIGHTi so redni, MASSACRE tudi, sedaj pripravljajo še sezonska tekmovanja, ki vključujejo širšo okolico Slovenije...

Več kot bo poskusov teh strani, večja zmeda in gužva bo. Na koncu se pa nobenemu ne bo dalo izpeljati stvari do konca. Zaenkrat pomoje največ naredite za Slovensko sceno tako, da pač sodelujeta na vseh ali čim več tournamentih, ki se organizirajo - ni pomembno pri komu ali kateri organizaciji. Samo SODELUJTE, ostalo so prazne besede.
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji jurch

 • Mutalisk
 • Sporočila: 330
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #33 dne: Januar 02, 2013, 15:24:07 »
Conn.si je odlična zadeva in upam, da se razširi. Zastaviti je potrebno zelo na široko saj so okusi različni community pa razdeljen.
Point je predvsem dejavnost uporabnikov, želja prispevati in ustvarjati boljši community. Turnirji bi morali biti samo češnja na torti,
pokazatelj, da je prizadevanje obrodilo sadove in potrditev organizotorjem oz. managerjem, da so na pravi poti.

KillerBee, seveda se morajo ljudje odreči marsičemu, da dosežejo svoj cilj ampak ciljna skupina (10-25 let) morajo to vsekakor dati skozi,
če ne zaradi drugega pa zaradi lastnega osebnostnega razvoja. Vrhunski športniki so živ dokaz, da se to da izvest. Vsi so izšolani in jim
je šport, če ne drugega vcepil delovne navade, da so lažje opravljali šole/poklice/druge dejavnosti. Tudi ljudje s karierami in službami imajo
družine in prijatelje in interesne dejavnosti, ki jim vzamejo ogromno časa ampak se da, če si s srcem pri stvari. Verjamem, da se sliši super,
da si cel dan za računalnikom in igraš igrice. Ko pa ti to postane služba zadeva kar naenkrat ni več tako zabavna...
Igralci so lahko fanatiki na celi črti ampak community managerji morajo biti pa ljudje, ki imajo strast do e-sporta ampak tudi svoje službe in
znanje, da lahko operirajo z neko organizacijo kot je npr. ''e-sports slovenia''. Ob vsem tem se morajo pa zavedati, da so ljudje s katerimi imajo
opravka praktično še otroci in temu primerno morajo zavzeti prava stališča do določenih stvari (izobrazba ipd.).

Ni na liniji KillerBee

 • Mutalisk
 • Sporočila: 451
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #34 dne: Januar 02, 2013, 15:25:13 »
Upam, da jim rata ... ampak že vidim par problemov.

Kje so oznanjeni datumi in ure live prenosov tekem? Kje so posnekti vseh starih tekem, ki bi si jih gledalci lahko ogledali? Kje so nagrade za udeležence (sam ne podpiram današnje razvajene scene, ampak let's be honest, neke nagrade morajo biti)? Na strani vidim, da imajo veliko nekih podatkov ampak popolnoma nič konkretnega. Jst kot gledalec bi rad prišel na stran, kjer me pozdravijo videi prejšnjih bojev in napovednik za naslednje.

Poleg tega se je treba za live stream zmeniti ob primernih urah, saj take zadeve gledamo tudi malce starejši gledalci, ki imamo do 17h službo. Primetime (19h-21h) bi deloval najbolje. Jst sm se načeloma držal vseh teh zadev pri mojemu turnirju in se že vnaprej opravičujem, če bom komu živc potegnu s tem, da kar naprej omenjam moj turnir ampak je to edina zadeva s katero lahko primerjam. Poleg vsega je bil Killer Bee Cup zelo uspešno izpeljan, saj so bili tako tekmovalci kot gledalci zadovoljni s prikazanim, kar kažejo tudi same statistike. Zadeve se je pač treba lotiti v slogu večjih turnirjev po svetu (MLG, Dreamhack, ...) seveda po slovensko.

Indigo: Strinjam se s tem kar si rekel in verjamem, da bo veliko manjših nepreglednih strani za turnirje (wordpress, joomla, ipd) samo škodovalo sceni. Treba je delat na prepoznavnosti in brandu (spet Killer Bee Cup), kar bom sam delal s svojimi turnirju, ker bodo v različnih igrah ampak vedno z istim brandom.

Potem je pa tukaj še en problem, ki se pojavlja tudi v podjetjih. Projektov se spravijo delat prijatelji oziroma znanci, ki imajo enake vloge pri projektih. Tu je napaka, glavni bi moral biti samo en, ki dirigira v katero smer se bo vse peljalo. Ostali pa bi morali delati po njegovih navodilih. Drugače bo prišlo samo do kreganja in se na koncu ne bo naredili nič pametnega. Seveda ni trebe omenit, da mora biti takšna oseba sposobna voditi take zadeve in mora imeti dovolj izkušenj in znanja, da lahko take zadeve managira in izpelje.

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #35 dne: Januar 02, 2013, 15:56:50 »
Zato pa smo tu, da s svojim mnenjem poskušamo nekaj naredi boljše. Ne vem, če nism jaz edini (poleg samih organizatorjev seveda), ki je kdaj podal mnenje za Conn.si stran in kaj se naj gor spremeni za boljšo vidnost. Čeprav je bila tema na forumu, ki je napotovala na mnenja, pritožbe, etc..

Probajmo nekaj naredit iz tega, kar imamo, predvsem pa sodelujmo.

Kar se tiče specifičnih stvari, ki si jih omenil: jaz vidim datum (ni še ure, pomoje za to, ker gre za dogovarjanje z igralci iz različnih držav in lahko malo traja) tekmovanja na osnovni strani - takoj ko prideš na page. Na sredini je tudi integriran stream. Ni napovednikov, true - na tem bi lahko recimo delali, samo je tu vprašanje določenih znanj (pač video editing v tem primeru).

Nagrade tudi so: CAGE FIGHT 3xnemu zmagovalcu da denarno nagrado, prav tako MASSACRE (ne, ni potrebno 3x zmagat na massacre :D). Tudi sezonska tekmovanja bojo mela nagrado.. ?

Live Stream CAGE FIGHTa je vedno ob 20:00, MASSACRE je že malo prej, ampak traja preko 20:00. Ne vem, kdaj bo sezonska Arena, vrjetno precej odvisno od tujcev, kdaj bojo hoteli igrat.

Ni bivših VODov - nekaj jih je na stream kanalu, ni pa za to namenjenega gumba ali sektorja na strani - to se mi zdi zelo dobro izpostavit. Ampak ostale stvari, z izjemo napovednikov, pa so. Vsi lahko prispevate k tem, da se nekaj naredi. Samo treba je vložit nekaj v to - napisat mail, napisat odziv na forum stran (itak se vsako tekmovanje in vsak CAGE FIGHT objavi na temle forumu), preprosto nek pljunek je treba prispevat. Ne govorim direktno tebi, ker organiziraš svoje turnirje in jih zelo dobro izpelješ - pač pa vsem, ki bi radi nekaj iz našega communitija, pa morda ne veste, da lahko sodelujete že sedaj. Da imate besedo, da lahko daste mnenje.. ne se počutit, kot da gre za odrezan svet nekih individualcev, ki vse skupaj vodijo - Vsi smo lahko v tem, če je volja pri posameznikih.

Samo za primer: forum tema sezone 2 CAGE FIGHT je na prvi strani zasičena skoraj samo z mojimi posti. Enim za drugim. Na drugi strani se dogovarja za začetek sezone 3 - torej za prvi fajt, ampak to je pa to. Vsak fajt do sedaj se praktično nihče ni javil - in zadnji mesec je bil skill razpon od platinum do diamond, kar je pomoje največ igralcev.
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji KillerBee

 • Mutalisk
 • Sporočila: 451
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #36 dne: Januar 02, 2013, 16:18:53 »
Heh....tudi tema Killer Bee Cup-a je polna samo mojih postov. Folk očitno nima kej povedat. Je pa res, da je špil napačen za to stran, čeprav je na slo-racingu bil večji odziv, ampak tam se poznamo osebno.

Drgač pa ja ... design in layout strani se meni osebno zdi zelo pomemben. Vse glavne informacije morajo biti predstavljene na prvi strani, zato da jih uporabnik takoj vidi. Rekel si recimo, da so streami vedno ob 20h. Kje pa to piše? Pregledal sem celotno prvo stran in nikjer tega ni omenjenega. Jst verjamem, da kot organizator veš vse te stvari in se ti zdijo logičine, ampak za obiskovalce morš pripraviti zadeve, kot da bi včeraj iz lune padel in ne bi imel pojma kaj se dogaja.

Turnir je napovedan z datumom na prvi strani. Ampak jst sm imel v mislih bolj nek koledar vseh bojev, kjer bi si uporabniki lahko planirali, katere boje bodo lahko gledali. Jst osebno vem, da če ne bo boj napovedan vsaj en dan prej, da si verjetno ne bom moral vzeti časa, da si ga ogledam. Jst sm probal oba problema rešit s koledarjem na prvi strani, na katerem so bili vnešeni prav vsi boji vsaj 1 dan prej. Plus za vsak boj sem napisal obvestilo na Facebook stran Killer Bee Cup-a, pa še evente sm naredil na Slovenia grupi na Steamu. Folk je treba posebej obvestit, pričakovati, da bodo kar prišli je naivno.

Pa še iz design stališča (sem front end developer, in backend in designer, lol), gumbi na prvi strani pritegnejo veliko pozornosti, zato datuma pričetka turnirja še opazil nisem. Sama struktura strani je nestandarna, kar zmede večino uporabnikov. Stran bi morala slediti nekim pravilom, header, main content, sidebar, footer. Torej novice bi lahko bile na prvi strani, ne da moraš najprej klikniti gumb za to, ipd. Na prvi strani dejansko ne date uporabniku nobene pametne informacije razen datuma turnirja, ki pa je najmanj izpostavljen element. Poleg tega date uporabniku na prvi strani preveč opcij z gumbi, kar ga zmede in zato ne klikne na nobenega. To je samo osnovna teorija uporabniških vmesnikov. Lahko bi še napisal cel roman tukaj.

Malce sem zabluzil ampak kar hočm povedat je, da so spletne strani takih organizacij zelo pomembne in morajo biti narejene profesionalno. Vsekakor potrebujete kakšnega UX človeka. Ampak to ga itak 99% strani. Če boste kdaj imeli kakšno vprašanje ali pa boste potrebovali nasvet se komot lahko tudi name obrnete pa vam bom probal pomagat. Jst pač furam svojo sceno s Killer Bee brandom kar pa še ni rečeno, da z nasveti ne morem pomagat še komu.

Aja še kot zanimivost ... po launchu moje spletne strani sem opazil že 3 spletne strani, ki kopirajo mojo spletno stran (dejansko ista struktura, design, teksti, itd). Nekatere so celo pokradle par slik gumbov iz moje spletne strani, ne da bi karkol spremenili. Očitno se je par mlajših gledalcev navdušilo nad idejo, da bi izpeljali svoje projekte.
« Zadnjič urejano: Januar 02, 2013, 16:23:07 od KillerBee »

Ni na liniji Son1x

 • Infestor
 • Sporočila: 177
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #37 dne: Januar 02, 2013, 16:33:20 »
VODi so dostopni na LexiConnu. Načeloma je vse kar smo streamal, z izjemo prvih dveh StarCraft II Massacrov in pa 4 - 7 in PROMO CAGE FIGHT-ov.

http://www.conn.si/lexiconn/index.php?title=Massacre oz. http://www.conn.si/lexiconn/index.php?title=CAGE_FIGHT
« Zadnjič urejano: Januar 02, 2013, 17:03:55 od Son1x »

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #38 dne: Januar 02, 2013, 16:46:46 »
Thx za komentar! Mislim, da je integracija nekega koledarja res dobra ideja, bomo vidli kako se bo to razvilo naprej.

Sicer pa stran bazira na Wikipedia sistemu, ki se imenuje v tem primeru LexiConn. Na front pageu maš gumb za Massacre in Cage Fight - oba te vržeta na LexiConn, kjer so datumi, ure, zmagovalci prejšnih - pač vse, kar se spodobi za wiki page, kakor recimo na kakem tujem tekmovanju (kjer se itak samo wiki spremlja - osnovni page za MLG ne vem če sem več kot 2x odprl in ga hitro zaprl nazaj).

Thx za mnenje o tem, kaj je pregledno in kaj ni. Se strinjam.
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji thOr

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1472
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #39 dne: Januar 02, 2013, 20:30:56 »
Glede progaminga jst bi sam ponovu nekajkrat omenjene besede nazgula iz TL, če ne moreš pridt do pro skilla (recmo ta nivo k je aku) s službo/šolo na strani, potem v progamingu nimaš kaj iskati.

Ni na liniji purehope

 • Viper
 • Sporočila: 1060
 • Lokacija: 東京
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #40 dne: Februar 21, 2013, 16:27:31 »
Pol vsi korejci nimajo kaj iskati v progamingu.
Maximus VI Hero # i5 4670k # G.Skill 16GB DDR3 # Asus R9 290 #  840 EVO 500GB # WD Red 2TB # Corsair AX860i
BrusLi TheUbijačina™ powered by Corsair 750D, Corsair H100i, HHKB Pro 2 Black, Ducky Shine 3 Brown MX

Ni na liniji thOr

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1472
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #41 dne: Februar 21, 2013, 21:05:05 »
Obrazloži?

Mislim da ne ločiš kaj je progamer v koreji in kaj je progamer v foreign sceni.

Recimo da govorimo o starcraftu.

Da dobiš status progamerja v Koreji za brood war, moreš zmagat kvalificijski turnir Courage ki je enkat mesečno. Da zmagaš ta tournament si uber fucking leet skill level(odbihneš vse foreignerje). No, ko dobiš status progamerja si sprejet v ekipo in začneš na nekem B lvl nivoju (practice partner).

Do takrat moraš hoditi v šolo al pa delat. Al pa te starši doma podpirajo (kar je najbrš velka redkost v asian familiji).

Also, mogoče si faliu kaj sm mislu s pro skillom (=aku lvl) torej da si sposoben zmagat kakšne weekly turnirje, si eden izmed top playerjev na ladderju ipd.

In ja, večina korejcev ki gre v progaming so že na podobnem nivoju predn pustijo šolo. Ne poznam primera, ko bi nekdo iz low skilla pustil šolo se odloču dejmo postat progamer in postal progamer. Mogoče ti?

EDIT: da še enkrat objasnem, mogoče si narobe razumel moj stavk zgori. Da postaneš progamer rabiš najprej določeno mero skilla, če nekega nivoja (=aku nivoja) ne dosežeš s službo/šolo na strani, se ti ne splača pustiti šole/službe ker boš rabil velik velik časa in energije da boš sploh do tega nivoja pršu, kaj šele da bi začel služit denar.
« Zadnjič urejano: Februar 21, 2013, 21:16:38 od frOzen »

Ni na liniji KillerBee

 • Mutalisk
 • Sporočila: 451
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #42 dne: Februar 21, 2013, 23:39:24 »
Pa ne pozabt medijske plati vsega ... lahko si "slab" pa imaš dobro zgrajen PR pa boš komot "progamer" ... poglej si White-Ra-ja.

Ni na liniji thOr

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1472
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #43 dne: Februar 21, 2013, 23:42:33 »
ja ma to je druga, to so vsi mel neko obdobje k so bli uspešni ane

Ni na liniji jurch

 • Mutalisk
 • Sporočila: 330
  • Poglej profil
Re: Ustanovitev slovenske esports strani
« Odgovori #44 dne: Februar 22, 2013, 10:36:16 »
White-Ra je bil svoje čase zelo zelo dober igralec (še v BWju) in si je takrat prislužil
respect communitya, ki ga potem nekako ni izgubil, ker je pač tak kot je  ;D