Avtor Članek: 3base Roach Baneling ZvT  (Prebrano 1663 krat)

0 Člani in 1 Gost gleda to temo.

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
3base Roach Baneling ZvT
« dne: April 02, 2013, 09:46:31 »
All-in or not?

Ta build Ni all-in, hkrati pa ni reakcijski build. Je build, ki vključuje timing napad ob dokončanju roach in banelingi techa ter izkoristi produkcijske zmožnosti Zerga s ciljem pridobitve sorazmerno velike prednosti proti Terranu. Build je malo manj efektiven pri uporabi čiste biološke vojske s strani Terrana, hkrati pa ob primerni oceni situacije poskrbi za vse stavbe, ki jih potrebujemo za obrambo. Build je razmeroma preprost, a je treba paziti, da ne zavlačujemo pri izvedbi, saj je potrebno izjavati build na 3 ravneh: 1) graditi po timingu oz. supplyju, 2) graditi po količini nabranega gasa, 3) graditi na ekonomiji takoj pred in med napadom. Če pri napadu opazimo Banshee, moramo tudi pravočasno poskrbeti za Spore Crawlerje na domačem terenu. 4 Queen opening omogoča tudi širitev Creepa, zato je to dober build za trening multitaska, ekonomije, creepa, micra..


Build:

- 15 – Hatchery
- 15 – Spawning Pool
- 17 – Overlord
- 2x Queen + 2x Queen

* Opening je standard 4 Queen build, pri katerem začnemo s hatch-first, brez gasa in iz vsakega hatcheryja naredimo 2 zaporedna Queena. Pazite na supply block pri Queenu 3&4 (Overlord na 50% queenov 1&2)! Vmes stalno gradimo Drone, ko imamo larve.

- 36 – 2x Gas (5:20)
- Hatchery #3 pri (6:00-6:15)
- @ 100 gas: Metabolic Boost + Roach Warren

* Na tej točki moramo biti najbolj pozorni in natančni. Pri 36 supplyja vzamemo 2 gasa in jih saturiramo takoj, ko se postavita. Čez približno pol minute oz. pri 6. minuti (lahko tudi 15-20 sekund preko) postavimo 3 hatchery. Prioriteta je tretja baza, če se pa izkaže za težko branljivo, lahko tudi nekje v glavni bazi kot macro-hatchery. Pri 100 nabranega gasa takoj vzamemo Metabolic boost in Roach Warren hkrati. Izkaže se, da se 100 gasa nabere ravno takrat, ko razmišljamo, kdaj bomo postavili 3 hatchery oz. čakamo na 6. minuto, zato je treba bit pozoren na oboje - gas in čas. Vsako zamujanje z buildom ogroža njegovo efektivnost!

- na 50% Roach Warrena: 3x Overlord
- ko se Roach Warren konča: Baneling Nest
- 9-10x Roach, 2x/3x Overlord, Zerglings!

* V tretji fazi builda moramo paziti predvsem na 2 stvari: ko je Roach Warren na približno 50% zgrajen, naredimo 3 Overlorde. Tako se Overlordi končajo približno istočasno z Warrenom in imamo dovolj supplyja za cca 10 Roachev (2 Overlorda sta za samo 8 Roachev!). Do teh 3 Overlordov seveda stalno gradimo Drone, da zapolnimo ves supply. Po 3 Overlordih nadaljujemo samo z vojsko.

* Druga stvar, na katero je traba paziti: Ko se Roach Warren konča, takoj postavimo Baneling Nest in zgradimo 9 ali 10 Roachev. Takoj za tem vzamemo še 2 ali 3 Overlorde in postavimo rally point Roachev blizu sovražnikove druge baze. Ko se druga 2 ali 3 Overlordi končajo (odvisno, kako uspešno smo delali na ekonomiji do sedaj in koliko si lahko privoščimo), zgradimo Zerglinge, da zapolnimo supply (od 16-32 nekako). Ne pozabiti na rally v bližino Roachev.


Napad: ko prispejo Zerglingi do Roachev v bližino druge baze sovražnika, morphamo Banelinge (kolikor jih lahko z gasom v enem šusu). Ko se Banelingi morphajo, napademo tako, da vodimo z Roachi (v primeru Siege tanka ali Min dobijo prvi šus Roachi), nato pa z Banelingi in Zerglingi takoj zadaj. Cilj je uničiti ali evakuirati drugo bazo terrana, pri tem pa ubiti kolikor lahko SCVjev.

* Prva prioriteta so SCVji, zato je pametno Banelinge zapeljati v njihov mineral line po tisti strani, ki je bližja njihovi glavni bazi. Na ta način bomo prestregli SCVje, ki se skušajo evakuirati v glavno bazo! Če se izkaže, da ima terran bunkerje, jih najprej napademo z Roachi, nato pa pošljemo v bunkerje Banelinge, ki bodo lepo prestregli SCVje v fazi popravljanja. Napad v glavno bazo ni cilj build orderja in velika možnost je, da bo ne-cost-effective, zato se tega izogibamo. So pa situacije, kjer smo z lahkoto počistili z natural expandom in lahko Banelinge (če jih je dosti ali pa vsi ostali) zabijemo v main wall in zakorakamo notri z ostalimi enotami.


Medtem pa..

Ko dokočno zgradimo vojsko za napad in čakamo na morphanje Banelingov, v tem času zgradimo dodatne Overlorde (pazimo da ni njihov rally k vojski) in masovno Dronamo.

Ob naslednjem 100 gasa je prioriteta Lair in pa še 2 Gasa (4 total) + Evolution chamber(s).

Če zmoremo te stvari postaviti / nabaviti med napadom, super, če ne, pa takoj po napadu. V vsakem primeru pa moramo med napadom stalno graditi Drone in Overlorde, da si zagotovimo ekonomsko prednost. Z hotkeye in malo prakse je to zelo preprosto, hkrati pa ena najpomembnejših stvari pri Zerg rasi.

Ob končanem Lair izberemo tech po želji (Mutaliski, Hydraliski, Infestorji..). Začetni build order nam namreč priskrbi vse potrebne elemente za obrambo, zato je naslednja skrb zgolj tech ter upgrejdi.VOD:

Uradnega VODa nimam, ker ga ne najdem več. Build, kolikor vem, ni zapisan na nobenem forumu, predstavil pa ga je Sheth na enem od svojih VODov kot njegov standardni timing napad proti Terranu. Dodajam VOD lastne izvedbe builda (ni izveden perfektno, odločil sem se tudi za malo več roachev, baneling nest sem postavil šele po gradnji vseh Roachev itd. Build namreč ni pretirano strog, lahko se rahlo igrate s produkcijo in probujete, kaj deluje bolje. V mojem primeru je timing attack poznejši, umerjen na sesutje 3. baze terrana, tisti, opisan v buildu pa je najhitrejši možni. Vseeno je začetek vsaj malo referenčen, da vidite, kako izgleda...).

http://en-gb.twitch.tv/connsi/b/373403200 - začetek na 3:28:00
« Zadnjič urejano: April 02, 2013, 10:01:21 od indigo »
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #1 dne: April 02, 2013, 12:34:42 »
Še to:

1. ideja je, da najprej saturiraš 2 bazi in 2 gasa, nato pa napadeš (ob dobrem makru se to zgodi po napisanih timingih, če macro ni tako dober, se moraš pač odločiti, ali boš začel delati vojsko z napol saturirano drugo bazo, ali pa napadel kasneje).

2. z napadom pridobiš troje: pressuraš terrana (1), preprečiš counter attack in si zagotoviš varnost (saj mora braniti z vsem, kar ima) (2), delaš na ekonomiji (3). Zato je cilj napada tudi to, da MED napadom saturiraš tretjo bazo, tako da lahko Lair tech zaživi v polni moči... :)

GL z buildom, če se ga kdo loti vzeti za svojega. Zdi se mi zelo soliden build za učenje vseh komponent tega, kaj pomeni igrati Zerge (creep, eco, mass production, gas timings, multitask, micro..) in tudi če ga izvajate po svoje glede tega, kdaj se napade in kako se napade, je dober start za vsak standardni ZvT.

Vse ostalo je pa, kot vedno, v praksi in ponavljanju.
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji KillerBee

 • Mutalisk
 • Sporočila: 451
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #2 dne: April 02, 2013, 13:40:55 »
Fino da nisem Terran ... da mi takšen OP zerg uleti pred bazo :D

Dej še kakšen dobr build za Protosse.

Ni na liniji LeeTaeEun

 • Infestor
 • Sporočila: 167
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #3 dne: April 02, 2013, 14:21:02 »
Zanimiv build morm rečt, skrbi me edino... če to naučiš nekoga, ki še ne obvlada rase (bronze-plat) in mu mine ali siege tanki ubijejo ta timing push... glede na to, da so popularni gas buildi zadnje čase... bo zmogel obdržat tretjo bazo, v primeru macro hatcha, ali jo uzet sploh v nadaljevanju v midgame ? Sam zelo ne rad izvajam pritisk na terrana, ker v večini primerov slabo izpade... sploh zaradi min v kombinaciji z bunkerjom.

Je pa lepo če ima igralec pripravljene tudi kakšne agressivne builde, ki po možnosti še dokaj lepo delujejo...

Kaj pa sem hotel s tem povedat je pa.... ali nadaljuješ s tem buildom če vidiš, da dečko že ima mine v kombinaciji z bunkerjem, mogoče še celo wallinom na naturalu.
Ali je zgolj counter za heavy-eco gasless triple CC build (ni več popularen) ga pa še vidiš...
« Zadnjič urejano: April 02, 2013, 14:28:14 od LeeTaeEun »
Taeja, Life & HerO!

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #4 dne: April 02, 2013, 14:28:07 »
Moram rečt, da z minami še nisem experimentiral, saj zdej igram Terrane (obdobje pač :)), ampak tko "na oko" ne bi rekel, da je ogromna razlika. Build je dober trening build, tudi če ne napadeš..

Drugače pa moja metoda za preizkušanje proti novim enotam je takšna: grem na ladder in preprosto v naslednjih 3 al 4 ZvTjih izvedel build po pravilih, čim bolj točno, ter sploh ne gledam, kaj on gradi in kaj ne. Vsakič pushem enako in ocenim, kako build deluje. Če se izkaže, da so mine hujši problem kot Siege tanki in Bansheeji iz WoL, potem naslednjič 3x izvedem build popolnoma enako ter poskušam counterat mine - v tem primeru bi to pomenlo, da ko campaš pred njegovim naturalom in morphaš banelinge, par sekund pred napadom pošlješ ene 4 ali 5 lingov zaporedoma - enga za drugem - v natural da sprožiš vsaj tazunanje mine. Potem pa push kot vsak drug :)

Malo se mora stestirat to v HotS, še ni umerjeno, samo po mojih izkušnjah kot terran niso te mine takšna razlika, da pa build ne bi več deloval. Že prej je blo včasih tako, da je terran branil dobro in izgubil samo 10 SCVjev recimo, ali pa je umrl v trenutku, v celoti. Lahko je sranje, če ti mina trofi celoten baneling skupek, ampak za to pa trial & error!
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #5 dne: April 02, 2013, 14:31:22 »
Seveda builda ne delajte, če je terran ultra agresiven. :D Takrat se vzame gas prej in po smislu.. Sej tako je z vsakim buildom - za razne oblike hyper agresije je treba vse adjustat, ne samo pri Zergu.
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji LeeTaeEun

 • Infestor
 • Sporočila: 167
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #6 dne: April 02, 2013, 14:33:17 »
Dobro, hvala za odgovor in za build. Lp
Taeja, Life & HerO!

Ni na liniji FaetonBear

 • Corruptor
 • Sporočila: 722
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #7 dne: April 02, 2013, 15:31:16 »
Bomo stestiral,

ane Lee :)

Ni na liniji Starbuck

 • Roach
 • Sporočila: 66
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #8 dne: April 02, 2013, 16:12:07 »
Lepa lepa taktika je tole :) gratz kdorkoli se je potrudu za to, bom sprobu  ;) ;) ;) MI je ful usec <3

Ni na liniji thOr

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1472
  • Poglej profil
Odg: 3base Roach Baneling ZvT
« Odgovori #9 dne: April 02, 2013, 16:14:25 »
indigo spisu build za starbucka :P