Avtor Članek: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena  (Prebrano 2250 krat)

0 Člani in 1 Gost gleda to temo.

Ni na liniji Rain

 • Queen
 • Sporočila: 16
  • Poglej profil
PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« dne: April 06, 2014, 20:18:02 »
Pozdravljeni,

besedilo, ki se razteza pred vami sem napisal z namenom, da vam, entuziastom Starcraft 2 igre, podam svoja opažanja o trenutnemu stanju slovenske Starcraft 2 scene in povezavi le-te s prihajajočim  turnirjem, ki je bil famozno označen kot eden pomembnejših na naših tleh. Pa še da ne pozabim preden začnem; prosim, da se stvari, napisanih v tem postu, ne jemlje preveč osebno. Namen tega posta ni škodoželjno s prstom kazati na ljudi, temveč izpostaviti to, kaj bi se dalo popraviti za splošno dobro naše scene in njeno rast. Pa začnimo.

Starcraft je res huda igrca, ni res? Sam sem jo začel igrati sicer iz samega dolgčasa, vendar sem kaj hitro padel v kremplje obsedenosti s to igro. Kdo bi mi lahko zameril? Cela globalna scena, povezana s to igro, je neverjetna. Skorajda vsak dan imamo na razpolago različne turnirje, kateri vsebujejo bolano dobre igralce iz vseh koncev sveta. Sam sem najprej gledal različne streamerje, predvsem Destinya, dokler mi ni nek kolega povedal za Code S. Holy fuck, Code S. Kadarkoli sem imel čas, sem vedno prižgal GomTV client, da sm lahko gledal te Korejce, kako nažigajo Starcraft. Brez problema sem sedel za ekranom po 4 ure, samo da sem lahko videl, kako je Nestea ubil milijon thorov z 10 miljoni banelingov, kako je Squirtle z enim vortexom odstranil polovico MVPjevih battlecruiserjev z mape, kako je MC plesal po skoraj vsaki zmagi... Teh trenutkov je res veliko.

Ko sem videl vse te igre ni bil hudič, da nisem hotel tudi sam ponazoriti igre teh korejskih junakov. Sicer sem včasih pozabil, da je treba narediti interceptorje s carrierji (ja, zaradi tega mi je enkrat kolega s 5 battlecruiserji ubil 20 carrierjev... ne sprašujte) in delal druge napake, ampak zabaval sem pa se. Slej ko prej sem tudi začel ladderat, kjer sem uporabljal edini build order, ki sem ga takrat poznal in s katerim sem lahko konsistentno premagoval svoje kolege: 4gate. Do golda je že šlo. Potem enkrat sem tudi zamenjal raso in na krilih dronov in  overlordov prišel do diamonda, potem je pa kar naenkrat prišel marec 2013 (sej je bil marec, ne?) in tu je bil HotS.

Ko sem obrnil kampanjo na vseh težavnostnih stopnjah, sem se seveda spet z glavo naprej zaletel v ladder, kjer pa mi je takrat pomagal nekdo, ki ga morda nekaj ljudi tu pozna: thOr ali frOzen. Z njegovimi nasveti sem takrat prišel do (sicer takrat prevelike) masters lige. To je pa več ali manj to; potem me je thOr spravil v PwS, in to je bil tudi moj prvi stik s slovensko SC2 sceno. Za tem sem spoznal nekaj ljudi, ki so imeli Starcraft tako radi, kot jaz, in stvari so bile super; z od takrat sem igral na SGL sezona 2, MiA invitational 4, zamenjal ekipi, pa še castal sem nekaj Go4SC2 turnirjev (zadnji četrtek sem castal Jaedonga, OMG :D). Z vso to aktivnostjo se mi je zdelo, da si cela skupnost po vsej moči prizadeva, da bi bila scena čimbolj kompetitivna, izenačena, fer in da se vsi skupaj trudimo za rast te scene. Ampak prihajajoč turnir mi daje opravičljive dvome v to tezo.

Zakaj pa? Kaj ti pa ni prav, Reach? A si butthurt, ker ne boš tekmoval? Ne, Timi, smiri se. Ni to razlog, da sem se spravil pisat tale zid teksta. Razlog zanj je serija nerazumljivih potez s strani organizatorjev PwS invitational 3, za katere sem vedno imel občutek, da hočejo, da slovenska SC2 scena raste. Sam sicer še nikoli nisem organiziral nobenega turnirja, vendar si kljub lahko lahko predstavljam, kako bi ga sestavil, in kakšni bi bili moji cilji. Sestavin za dober turnir je veliko, in ne bom se osredotočil na vse, ker jih je roko na srce preveč, vendar le na nekatere ključne. Te ključne sestavine pa so: enakovreden sistem za prijavo na turnir brez favoriziranja, izenačen lineup, dobri matchi. Ni zanimivo, kako so te sestavne odvisne ena od druge?

Pa poglejmo, kako so se teh stvari lotili organizatorji PwS turnirja: 4 mesta so rezervirali iz polfinalistov prejšnjega PwS turnirja (ki je bil 1 leto nazaj), 1 mesto iz PwS insider turnirja, 2 iz open qualifierja in 1 povabljenec. Na turnirju sta torej samo 2 igralca, ki sta morala nekaj narediti, da sta si zagotovila mesto tu, ostali pa so ali igrali turnir 1 leto nazaj, ali pa igrali solidno v turnirju, ki niti pod razno ni pravi pokazatelj moči v primerjavi s celotno slovensko SC2 sceno. Torej so morali vsi, ki so relativno novi na sceni (beriKillerfive, Deumos, Deluxe) iti skozi dokaj težak turnir, ostali pa so lagano dobili spot za ta turnir. Kako naj bi to pomagalo slovenski SC2 sceni in kako naj bi to promoviralo esports, če imamo na enem od pomembnejših turnirjev 75% mest že vnaprej potalanih? PwS management je toraj pogrnil na polni črti, kar se tiče enakovrednega sistema za prijavo brez favoriziranja.

Zaradi tovrstnega sistema zapolnjenja mest za turnir bo seveda trpela tudi izenačenost lineupa turnirja. 4 igralci namreč bolj poredko igrajo SC2 v primerjavi z ostalimi, ki ostajajo aktivni in so zaradi tega tudi več kot opazno višje uvrščeni na evropskemu ladderju. Zaradi tega je turnir vse do polfinalov že praktično odločen, ker bodo igre res one-sided. Kaj pa to pomeni glede dobrih matchev? Hja, do polfinala bi morali videti walk-over aktivnih igralcev, in to definitivno ne bodo igre, s katerimi bi se hoteli kazati navzven z namenom promovoranja slovenskega Starcrafta.

Ena dobrih točk tega turnirja bo sama produkcija. Dogodek bo sneman v studiu Inštituta in akademije za multimedije, kjer jim bo na razpolago veliko vrhunske snemalne opreme, zaradi katere bi morala biti produkcija na takšnem nivoju, kot ga v Sloveniji še nismo videli. Ali pač? Za dober izgled in kvaliteto turnirja niso dovolj le kamere in druga tehnična orodja, potrebuje se tudi ljudi, ki bodo znali kvalitetno komentirati oz. castati to igro. A organizatorji so se z namenom, da se čimbolj promovira ekipa PwS in ne slovenski Starcraft v njihovi modrosti odločili, da bodo zaupali castanje iger ljudem, ki ne samo, da so relativno nevajeni castanja, tudi sploh ne (razen izjemoma) igrajo več Starcrafta 2. Kako naj naključni gledalec razume in uživa v tej čudoviti igri, če pa jim jo bodo razlagali ljudje, ki niti v najhujših sanjah niso kompetentni za to nalogo? Medtem pa imamo v Slovenija casterja, ki je v preteklosti že castal pred več tisočimi ljudmi preko Twitcha, vendar on najverjetneje ne bo castal. Na njegovo žalost ima v pred svojim ID-jem MiA, in ne PwS.

Na koncu moram reči samo to, da me žalosti, kam smo prišli z dobrim starim Starcraftom pri nas. Ne morem si pomagati, da ne mislim o tem, kako očitno nekaterim sploh ni več važno, kako dober je nekdo v tej igri, važno je predvsem to, da se druži s pravimi ljudmi. S takimi turnirji in takim odnosom si ne zaslužimo večje Starcraft 2 scene v Sloveniji.

Reach

Ni na liniji ShaDow__

 • Baneling
 • Sporočila: 41
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #1 dne: April 06, 2014, 21:09:33 »
HuH sm Bral tole kr dolg cajta :)


[ User was warned for this post! ]
« Zadnjič urejano: April 07, 2014, 00:31:29 od indigo »

Ni na liniji NaNiwa

 • Drone
 • Sporočila: 4
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #2 dne: April 06, 2014, 22:34:08 »
Odgovarjam ne sam na tvoj post ampak tud na vso skype dramo lately.

Point tega turnirja je fun, tko kokr point te igre. Kaj je narobe, če na turnirju niso zmir top 8 slo playeri? Kako je to sploh lahko ovira za turnir? To je sad, če tko misliš. Kaj je narobe, če še ostali dobijo šanso igrati na kakem turnirju? Zakaj bi mogl skos isti "najboljši" igrat?
Anyway: naprimer Homestory Cup, uspešen turnir, na katerem zmir tekmujejo še neki slabši playerj ala WhiteRa, InControL in ostali, ki so manj poznani in je pač win win za vse. Sploh je pa smešno, da se drama razvija iz tega, ker slovenska sc2 scena komi da obstaja, in še ta je krhka. Lej, pr ns ni pro scene in je tud nikol nebo. Kdor bo pa pro, pa nau igrau na naših turnirjih, tko da se nehi slepit, še posebaj ne, ko castaš jaedonga 30-im ljudem, k gledajo stream, in misliš, da s tem revolucioniraš slo sc2 sceno.

Še enkrat, jz vidm starcraft kot igro. Žalostno, da nekateri tok resno to uzemate, mate očitno preveč časa in vam je dolgcajt in uživate v ustvarjanju drame na naši krhki sceni.

Medtem pa imamo v Slovenija casterja, ki je v preteklosti že castal pred več tisočimi ljudmi preko Twitcha, vendar on najverjetneje ne bo castal. Na njegovo žalost ima v pred svojim ID-jem MiA, in ne PwS.
Over je bil invitan, očitno tega tu nisi vedu, tko da bi priporoču da "get your facts straight" predn serješ skos usta po forumu. Glede IDjev pred imeni pa nekak ni skrivnost, da si leaval PwS nedolgo nazaj z razlogom, da boš imel boljši "practice" v MiA-i. To je dost dvomljivo, glede na to, da si 12 ur na dan na Diablo 3, kadar ne castaš iger. Vprašam se, in govori se, da je bil pomembnejši razlog, da si leaval PwS to, ker rabiš pred imenom ID MiA, da lažje castaš Go4SC2. Tolk o teh "IDjih" o katerih maš tok za povedati.

A organizatorji so se z namenom, da se čimbolj promovira ekipa PwS in ne slovenski Starcraft v njihovi modrosti odločili, da bodo zaupali castanje iger ljudem, ki ne samo, da so relativno nevajeni castanja, tudi sploh ne (razen izjemoma) igrajo več Starcrafta 2. Kako naj naključni gledalec razume in uživa v tej čudoviti igri, če pa jim jo bodo razlagali ljudje, ki niti v najhujših sanjah niso kompetentni za to nalogo?
Če ti gre kaj dobro od rok, je pa to to, da znaš povzočat dramo in skregat strani še tko malega in krhkega slovenskega sc2 comunityja. Če zase in za Overja misliš da sta kej bolj kompetentna casterja od drugih, si debil. Pa nimam nič proti Overju, model je moj frend in funny guy. Ampak da tkole bashas po ljudeh in našega skupnega comunityja je pa res žalostno in nesramno. Ker castaš starcraft pred 30 gledalci parkrat na tedn, misliš da si že bog in batina slovenskega casta? Bravo res. Glede nekompetentnih casterjev, jz sm čist užival, ko je MC skupaj s korejci castu HSC, pa čeprou sploh nezna proper angleško. Kaj ti bo top casting, če pa itak vsi k igramo smo master playerji in ne profesionalci? Če že gledam cast slovenskega turnirja, raje poslusam zabavne casterje, ki se hecajo in pokajo fore, kokr pa neki serious wannabe pro cast, ki itak ne gre z roko v roki z master playerji, katerih buildi sploh niso refined do te mere kokr sc2 proji.

Poglej ksn homestory cup.

Slišali smo še par opazk glede prize poola. V prize pool smo prispevali igralci PwSja, (tudi tisti ki igramo na turnirju). Tu lahko tudi omenim, da vstopnine in sponzorjev ni. Je iz naših žepov. Drugače se pa temu tud zato reče "invitational" turnir, ker je del igralcev "invitan". Zato je tu tudi skregano z logiko, da bi morali povabljeni igralci še plačati za turnir.

Še enkrat, point te igre in tega turnirja je zabava, in svetujem ti da ne uzemaš tega tok resno in osebno. Uživi lepo naprej v igri tko kokr si lepo napisu. Grindi lepo naprej svoj diablo alpa tetris.

- PwS
« Zadnjič urejano: April 06, 2014, 23:21:05 od NaNiwa »

Ni na liniji Hellboy

 • Corruptor
 • Sporočila: 555
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #3 dne: April 06, 2014, 22:52:19 »
Sori sam temu se lahko samo smejim, pa ne igram sc2 od novga leta, tko da komentiram totalno unbiased glede na kakršne koli MiA vs PwS zamere...

Pač prvo kot prvo, poglejmo kako se turnir imenuje, si opazu mogoče besedo Invitational? A so na invitationalih vedno samo enakovredni igralci al se ravno na takih turnirjih pojavijo tud kaki ''fan favouriti'', ''zabavne osebnosti'', ''ne samo top korejci''? Js sm PwS invitational jemal kot nekak slovenski homestory cup in na takem turnirju maš tud igralce kot MoMan, k gre vedno 0-4 in izpade. Vem da lahko kle uporabiš kot protiargument ''ja pa tam je 32 igralcev, kle pa sam 8 in s tem ful manj matchov in bo ful večji % walkoverjev'', sam glede na majhnost naše scene je logično, da ne bo isto. To, da bo zadeva potekala na IAMu ne spremeni dejstva kaj je poanta tega turnirja.

Po tvoji logiki je zgleda važno, da je na tem turnirju 8 MiA igralcev in bo pol ful zabavno gledat, ker bojo enakovredni boji... In tud vsak turnir bi mogu met samo MiA top igralce, ker vse ostalo bo itak ''walkover'' in ne bo zanimivo? A ni glih zanimivo to, da se turnirji med sabo razlikujejo? Če bi povsod gledu skoz iste igralce, isti sistem, vse isto, bi me tud na svetovnem nivoju vse minil. Js mam rd ''foreign hope-e'', david vs goliath fighte, kjer so presenečenja itd itd. >>Ni zanimivo, kako so te sestavine odvisne ena od druge?<< To si predpostavil ti, realnost ni taka.

In o kakšen favoriziranju ti govoriš? Še ko si bil del ekipe si vedu, kakšen bo sistem, ampak samo zdej te pa dejansko nekaj moti...Mesto na turnirju majo top 4je igralci prejšnega turnirja, od tega sta dva MiA igralca, dreyan, ki je bil finalist, Yohan, ki VEDNO da zanimive in zelo atraktivne igre, na lineup pa je prišel še Rivaille, ki je po defaultu biu najboljši v PwS insider turnirju. Po vsej vrjetnosti lahko pričakujemo še tri MiA igralce najboljšega kova, k pa vseeno niso tok boljši od ostalih naših masterjev, ki tekmujejo, da bi ble igre ''walkover'' kot takrat ko igra MoMan proti random korejcu...

Glede castanja, si mi ti dosti boljši caster kot oseba, za katero se zavzemaš (Tej osebi: no offense, dinamično castanje, vendar slaba analiza in polno napak, maš potencial za dobrega solo casterja in upam da ti uspe.) in zopet se obrnimo na homestory cup, kjer veliko castajo ljudje, k drugače nikol ne bi bli primerni za to pozicijo aka korejci k ne znajo angleško, drugi igralci k majo porazo angleščino, ljudje z monotonim govorjenjem in samo dolgočasnim analiziranjem tekme itd itd, tko da pač sori sam debilen argument, zakaj je to, da bojo castal PwS igralci in igralci na turnirju slabo za sceno. In to, če nekdo ne igra trenutno, še ne pomeni, da ni kompetenten za analizo igre, ker mogoče vseeno še vedno ful spremlja sceno itd.

Js lahko samo rečem, da te je lahko sram, da se podpisuješ pod tak bullshit zid besedila in lahko te je tud sram, da si zapustil ekipo, ker ''rabiš boljše practice partnerje'' (ker prej si pa mel prepoved, da igraš proti istim ljudem ane?), ker ti zgleda igra pomen več kot prijateljstvo. S tem nočem začet nobene ''aha, to je tko ker so zamere blablabla...'', naj ponovim, da skype pogovorom, dogajanju v clanu itd zelo bežno sledim in da je vse kar sm napisu totalno unbiased čemur koli med pws in mia, vse leti izključno nate, na način kako si nas odjebu in kako zdej blatiš vso delo, k ga je in še bo beni vloži v ta turnir. Slovenska scena je vredu, bolj me skrbijo posamezniki.

Ni na liniji yohan

 • Mutalisk
 • Sporočila: 428
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #4 dne: April 06, 2014, 23:03:02 »
reach je cancer slo sc2 scene!  :D

reach killing esports! zerg, se vidi  :P

Ni na liniji treach

 • Mutalisk
 • Sporočila: 449
  • Poglej profil
  • Treach's blog
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #5 dne: April 06, 2014, 23:15:04 »
Ne razumem zakaj se tok izpostavlja nek kvazi MiA vs PwS hate, jst tega ne poznam. Počasi je čas, da slovenska SC2 scena stopi skupaj, ne pa da se nekdo nenehno krega. Kot da je SC2 navdušencev v Sloveniji na pretek.

Ni na liniji Saske

 • Drone
 • Sporočila: 3
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #6 dne: April 06, 2014, 23:20:31 »
Ne razumem zakaj se tok izpostavlja nek kvazi MiA vs PwS hate, jst tega ne poznam. Počasi je čas, da slovenska SC2 scena stopi skupaj, ne pa da se nekdo nenehno krega. Kot da je SC2 navdušencev v Sloveniji na pretek.
+1

Ni na liniji yohan

 • Mutalisk
 • Sporočila: 428
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #7 dne: April 06, 2014, 23:32:38 »
skrajsana verzija:

Torej mladega reacha muci "serija nerazumljivih potez s strani organizatorjev PwS invitational 3"

katere so te poteze?

- na invitational (iz anglescine, turnir povabljencev) so inviteani 4 igralci ki so si nastop zasluzili pred 1 letom in je skill nekaterih od te cetvorice vprasljiv. le 2 igralca sta se v bistvu morala potrudit za nastop
- igralci so neizenaceni po skillu
- over ni bil povabljen kot caster

and now the facts:

kot kaze je Over BIL povabljen kot caster.  tocka 2 nekako izhaja iz tocke 1 (sumljiv skill igralcev vodi do nezanimivih iger). torej "serija nerazumljivih potez" je le odlocitev organizatorja da na turnir, ki ga organizira in placuje iz svojega zepa povabi top4 igralce iz zadnjega svojega, pravtako z lastnimi sredstvi organiziranega in placanega turnirja

res ti organizatorji, kako si le drznejo unicevat slovensko sc2 sceno.

resno, reach, ce bi dva dni zrl samo cevapcice s kajmakom, ne bi mogu nasrat vec sranja kot si ga ti v tem postu. pokvarjenim kajmakom!

Ni na liniji Rain

 • Queen
 • Sporočila: 16
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #8 dne: April 06, 2014, 23:48:29 »
Mislim, da si moj post vzel preveč osebno. Že v prvem odstavku sem rekel, da se stvari, napisanih v tem postu, ne jemlje osebno temveč konstruktivno; češ, kaj bi se dalo izboljšati za dobrobit Starcraft 2 scene pri nas. Glede tvojih argumentov pa bi bilo po mojem mnenju najbolje, da se osredotočiva na vsako točko posebej, velja?

1.
Kaj je narobe, če na turnirju niso zmir top 8 slo playeri?
Poglejva dejstva; glede na to, da bo turnir castan na IAMu in da bo največji denarni prizepool v zgodovini slovenske Starcraft 2 scene, bi se mi zdelo smiselno, da skupaj kot starcraft geeki pokažemo, kaj znamo. Povabimo najboljše igralce, najboljše casterje, damo najboljšo analizo in uporabimo ljudi, ki so izkušeni z medijsko produkcijo. Ta event nima vseh teh elementov, zaradi česar se mi je zdelo to vredno omeniti v postu zgoraj.

2.
Homestory Cup
Menim, da je primerjava z Homestory cup nesmiselna, in to zaradi dejstev, ki sem jih navedel zgoraj (največji prizepool, najboljši production). Če že primerjamo prihajajoč dogodek s svetovnimi dogodki, je le ta po omenjenih dveh lastnostih prej primerljiv z WCS Global Finals. Vse ostale sledeče primerjave se mi zdijo zatorej malo zgrešene.

3.
Over je bil invitan
Potem sem pa imel napačne informacije, zaradi česar se popravljam glede zgoraj napisanega posta in se ti iskreno opravičujem.

4.
Glede IDjev pred imeni pa nekak ni skrivnost, da si leaval PwS nedolgo nazaj z razlogom, da boš imel boljši "practice" v MiA-i.
Prosim? Kaj ima pa to veze s čemerkoli? Nobena ekipa me ne plačuje in nisem na nikakršen način obligiran, da ostanem v kateri od ekip. Dejstvo, kakšen je tag pred mojim imenom nima nobene veze z ničemer, zaradi česar bi te prosil, da se držiš teme tega threada.

5.
castaš jaedonga 30-im ljudem
V četrtek sem castal Jaedonga pred 150 ljudmi. Prvič, ko sem sam castal, sem imel nekaj čez 200 gledalcev. Mislim, da je malo Slovencev, ki so dosegli primerljive številke na twitchu. Poleg tega pa, kaj ima sedaj to veze s tem, kar sem napisal? So tovrstni ad hominem argumenti res potrebni, da se poda neke informacije?

6.
Če zase in za Overja misliš da sta kej bolj kompetentna casterja od drugih, si debil.
Definitivno sem mnenja, da nisva top casterja na planetu. Roko na srce sva res slaba v primerjavi z najboljšimi :). Bi te pa povabil, da se nama morda kdaj pridružiš na Go4SC2 castu, in na lastni koži izkusiš, kako to izgleda. Moram pa tudi povedati, da sem večinoma dobil res pozitiven feedback s strani gledalcev glede kvalitete mojega castanja te igre, za kar sem jim izredno hvaležen.

7.
Slišali smo še par opazk glede prize poola. V prize pool smo prispevali igralci PwSja, (tudi tisti ki igramo na turnirju).
Vsaka čast. To, da ste šli čez samega sebe in še sami vrgli nekaj goldinarjev v prizepool, je občudovanja vredno in je pokazatelj tega, da ste resnični fani Starcraft franšize. S tovrstnim prizepoolom bi lahko naredili 2 močna efekta glede na to, katere igralce bi povabili:
1. Ali povabite top 8 igralcev iz Slovenije, da pokažemo, kaj Slovenci znamo. (o tem sem že pisal na dolgo in široko)
2. Ali pa naredite PwS only showmatch z 100eur prizepoola, in s tem promovirate svojo ekipo (mislim, da marsikdo imel motivacijo, da bi se vam pridružil, če pa imate največje prizepoole okoli)

Kaj ste pa v praksi naredili, je pa nekaj popolnoma drugega; ubrali ste namreč "da se nadžemo na pola puta" varianto, in ste s tem naredili resnično neizenačen turnir, v katerem se da že sedajle predvideti, kdo bo v polfinalih. Komu ste s tem ustregli, mi ni popolnoma jasno. Sicer pa sem o tem tudi že pisal v postu zgoraj.

8.
  Svetujem ti da ne uzemaš tega tok resno in osebno.
Ta thread sem napisal zato, da podam kolikor se da objektivno oceno vašega dogodka, pri katerem ste po mojem mnenju naredili marsikatero vprašljivo odločitev. Seveda imaš tudi pravico povedati to, kar si sam misliš, ampak glede na žalitve, ki jih bom izpostavil spodaj, pa lahko mirne volje rečem, da nisem jaz tisti, ki jemlje stvari resno in osebno, kajti tvoje osebne žalitve in napadi ne spadajo na noben forum in noben civiliziran pogovor.

9.
vam je dolgcajt in uživate v ustvarjanju drame / serješ skos usta po forumu / 12 ur na dan na Diablo 3 / debil
Tovrstne opazke, osebni napadi in ad hominem argumenti ne spadajo nikamor, in te ne bodo pripeljali nikamor. Takšno govorjenje je namreč indikator tvojega osebnega intelekta in s tem, da na tak način napadaš mene, pravzaprav sam sebi delaš medvedjo uslugo, saj sam izpadeš idiot. Kar napišeš, to ostane tu zgoraj in ti zaradi tega predlagam, da dvakrat preveriš, kaj napišeš. Vkolikor mi nameravaš odgovoriti na moj post ti predlagam, da ostajaš v mejah normale in dostojanstvenosti.


Ni na liniji Rain

 • Queen
 • Sporočila: 16
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #9 dne: April 06, 2014, 23:55:40 »
Še yohanu v odgovor; meni se zdi pomembno, da povem, kaj si mislim in ker gre za dogodek javne narave, sem se tudi odločil pisati o tem. Če se ti zdi, da je moj post ni vreden več od iztrebka po 2dnevni roštiljadi, potem že prav. Ampak še vseeno sem mnenja, da nisem sam, ki ima misli, kot sem jih opisal zgoraj. Na koncu dneva je to itak samo moje lastno brnenje v glavi, PwS organizatorji pa naj delajo svoj dogodek kakor znajo in želijo.

Ni na liniji Hellboy

 • Corruptor
 • Sporočila: 555
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #10 dne: April 07, 2014, 00:03:13 »
resno, reach, ce bi dva dni zrl samo cevapcice s kajmakom, ne bi mogu nasrat vec sranja kot si ga ti v tem postu. pokvarjenim kajmakom!

« Zadnjič urejano: April 07, 2014, 00:07:47 od Hellboy »

Ni na liniji KillerBee

 • Mutalisk
 • Sporočila: 451
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #11 dne: April 07, 2014, 11:15:55 »
Ne igram starcrafta že kar nekaj časa, še vedno gledam kakšne top matche (predvsem korejce).

Razumem kar hoče reach povedat ... glede na to, da ste se odločili, da boste zadevo profesionalno posneli in naredili iz tega video, ki bo verjetno top slovenski video o gamingu (upejmo da res), je on predlagal, da bi se za to uporabilo res najboljše igralce in najboljše casterje, da bi zadeva na koncu izpadla na nivoju tujih turnirjev.

Da bi dosegli zanimivost in napetost tujih turnirjev, seveda potrebujete izenačene igralce z dobrim skillom, saj drugače ne bo prihajalo do razburljivih situacij ampak bo bolj ali manj 200/200 vojska proti 100/200 vojski (al pa kakšen failan 4gate).

Pojma nimam kdo so ti top slovenski igralci in top slovenski casterji. Strinjam se samo s tem, da če se že dela profesionalnu zrežiran in posnet turnir, je dobro da je tudi vse ostalo na nivoju. Homestory cup je narejen tako kot je narejen z razlogom, ker je folk navajen profesionalne produkcije in si kdaj zaželi nekaj drugega. Pri nas bi pa morali najprej ciljati na profesionalno produkcijo in šele potem na zajebancijo, še posebej, ker imate zdaj super priložnost (lokacija, oprema, itd), ki se morda več ne bo ponovila.

Pa še to ... glede na to da za dober movie rabiš tudi nekaj drame, bi lahko razmislili in povabili 4 igralce iz ekipa MIA in 4 igralce iz ekipe PWS in jih dali igrat med sabo, če se že tako ne marajo. Verjamem, da bi dobili nekaj zdelo dobrih kadrov iz tega :D

Zapomniti si morate, da če hočete pomagat slovenski gaming sceni, se organizatorji ne bi smeli zabavati na svojih eventih ampak skrbeti, da se zabavajo gledalci.
« Zadnjič urejano: April 07, 2014, 11:17:43 od KillerBee »

Ni na liniji indigo

 • Moderator
 • Viper
 • **
 • Sporočila: 1427
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #12 dne: April 07, 2014, 12:19:10 »
PwS Invitational 3 je turnir, ki je primarno nadaljevanje PwS legacy turnirjev. Naj bo ta stavek uvod in hkrati rdeča nit vsega, kar bom tu povedal, saj je ravno jedro spora v tem, da je Rain napačno umestil ta turnir oz. mu nadel neko preobleko, ki ne ustreza njegovi naravi / namenu - posledično pa je pokazal, da v tej preobleki turnir ni dobro zastavljen. V resnici je turnir kot nadaljevanje PwS Invitational turnirjev zastavljen točno tako, kot se ga je planiralo in kakor bi naj bil, brez da bi prekinil s svojo tradicijo in razveljavil dosežkov zmagovalcev na prejšnih PwS Invitational turnirjih.

podam svoja opažanja o trenutnemu stanju slovenske Starcraft 2 scene in povezavi le-te s prihajajočim  turnirjem, ki je bil famozno označen kot eden pomembnejših na naših tleh.

Turnir ni bil nikjer "famozno označen" kot eden najpomembnejših. Označen je bil zgolj kot "prvi slovenski StarCraft 2 turnir, ki se bo dogajal v profesionalnem video studiu". Dejstvo, da se bo dogajal v tem studiu nima nič s tem, da hoče turnir bit to ali ono, ampak je rezultat tega, da je ForQQ kot organizator dobil možnost organizacije turnirja v studiu v povezavi z njegovim faxom. Ker se je ta možnost pojavila, jo je, seveda, zagrabil. Če je ne bi bilo, bi turnir potekal nekje drugje.

Citiraj
Sestavin za dober turnir je veliko, in ne bom se osredotočil na vse, ker jih je roko na srce preveč, vendar le na nekatere ključne. Te ključne sestavine pa so: enakovreden sistem za prijavo na turnir brez favoriziranja, izenačen lineup, dobri matchi.

To so sestavine za turnir, ne za dober turnir. Namreč imaš tipe turnirja, ki so Invitational, kamor je nekaj igralcev povabljenih, ostali pa imajo enakovreden sistem za prijavo. Čisto slučajno tako poteka večina turnirjev, ki jih spremljamo preko streamov in čisto slučajno je tako zamišljen tudi PwS Invitational turnir - a ne od tokrat, temveč že od svojega prvega installmenta PwS Invitational 1. Hecno, kajne? Tvoji drugi 2 točki sta prav tako slabo zastavljeni, saj je ob 4 top PwS igralcih in 4 top MiA igralcih (čeprav ima MiA slučajno več kot 4 skoraj enako dobre igralce) lineup kar lepo izenačen. Kakšni bodi matchi je pa zadnja stvar, o kateri lahko organizator razmišlja, saj tega preprosto ne more vedeti in s takšnim faktorjem pač ne moreš operirati pri organizaciji eventa. Lahko samo rečem, da bo v turnirju igral tudi yohan, kar mislim, da odpihne vsako skrb, da matchi ne bi bili vsaj užitek za gledati.Citiraj
PwS management je toraj pogrnil na polni črti, kar se tiče enakovrednega sistema za prijavo brez favoriziranja.

Sistem za prijavo je za odprta mesta bil popolnoma enakovreden. To, da polovico mest zasedejo zmagovalci prejšnega PwS Invitational se dogaja že od samega začetka PwS Invitational turnirjev in participacija na naslednjem je ena izmed njihovih nagrad. Ker je torej ta turnir slučajno dobil možnost, da se dogaja v dobrem studiu, in ker smo memberji PwS ekipe prostovoljno slučajno prispevali več, kot so je denarja v ostalih naših turnirjih, bi naj po tvojem bil zadosten razlog, da razveljavimo dosežke zmagovalcev na prejšnem PwS turnirju in prekinemo z PwS legacy turnirjev? Oprosti, ampak v PwS ekipi integriteto in dogovor ceni bolj, kot denar, ki je vložen v turnir. Že samo zaradi tega, ker je PwS Invitational narave, se mi zdi žaljivo sploh predlagati, da bi pa sedaj ta format razdrli in se šli "še enega izmed istih (čeprav dobrih) turnirjev na slovenski sceni".


Citiraj
Zaradi tovrstnega sistema zapolnjenja mest za turnir bo seveda trpela tudi izenačenost lineupa turnirja. 4 igralci namreč bolj poredko igrajo SC2 v primerjavi z ostalimi, ki ostajajo aktivni in so zaradi tega tudi več kot opazno višje uvrščeni na evropskemu ladderju. Zaradi tega je turnir vse do polfinalov že praktično odločen, ker bodo igre res one-sided. Kaj pa to pomeni glede dobrih matchev? Hja, do polfinala bi morali videti walk-over aktivnih igralcev, in to definitivno ne bodo igre, s katerimi bi se hoteli kazati navzven z namenom promovoranja slovenskega Starcrafta.

Kateri med temi igralci: VonComet / yohan / Evuser / Pajack / Dreyan / Rivaille / Saske / Deluxe so tisti "štirje aktivni" in kateri so "štirje, ki igrajo poredko"? Če kažejo opazno višjo uvrstitev na ladderju, si vrjetno mislil s tem Pajacka, Evuserja, Deluxa in VonCometa. Ampak a ni tako, da Dreyan in Rivaille igrata pravzaprav več, kot marsikateri od teh štirih? Vsaj po številu odigranih iger sodeč. Rivaille in Saske sta tudi edina igralca, ki nista master v tem turnirju, zato res ne vidim, zakaj bi polovica turnirja bila walkover, npr. v primerjavi s kakšnim Massacrom, kjer je 50% igralcev resničen walkover, saj se prijavijo zgolj za to, da scena ne stagnira.

Pri PwS smo se potudili, da ravno zaradi dejstva, ker je scena nesorazmerna pri nas (prevelike razlike, ker je premalo igralcev), zapolnimo ostala 4 mesta tako, da damo od tega 2 mesti PwS igralcem, ki navadno nimajo možnosti biti pocastani, čeprav so master ali diamond igralci. Ta odločitev se mi zdi kvečjemu plus za slovensko sceno kot pa razdiranje, saj obstoj PwS turnirja v na noben način ne ogroža katerega koli drugega turnirja pri nas.


Citiraj
Za dober izgled in kvaliteto turnirja niso dovolj le kamere in druga tehnična orodja, potrebuje se tudi ljudi, ki bodo znali kvalitetno komentirati oz. castati to igro. A organizatorji so se z namenom, da se čimbolj promovira ekipa PwS in ne slovenski Starcraft v njihovi modrosti odločili, da bodo zaupali castanje iger ljudem, ki ne samo, da so relativno nevajeni castanja, tudi sploh ne (razen izjemoma) igrajo več Starcrafta 2. Kako naj naključni gledalec razume in uživa v tej čudoviti igri, če pa jim jo bodo razlagali ljudje, ki niti v najhujših sanjah niso kompetentni za to nalogo? Medtem pa imamo v Slovenija casterja, ki je v preteklosti že castal pred več tisočimi ljudmi preko Twitcha, vendar on najverjetneje ne bo castal. Na njegovo žalost ima v pred svojim ID-jem MiA, in ne PwS.

Over, Treach in Dai so bili vsi povabljeni na turnir, čeprav imajo pred svojim ID-jem MiA. Pri PwS se ne oziramo na to, ali je igralec MiA ali PRIME, pač pa na to, ali je spotlight vedno na istih igralcih ali ne. In ker je jasno, da ima MiA trenutno več igralcev z najvišjimi ranki, je spotlight nesorazmeren, zato tudi 2 dodatna spota za PwS igralce (če bi se imenovali PRIME, bi jih vrjetno podelili PRIME igralcem). Kako pa se ekipa imenuje in od kod prihaja caster je pa res nepomembno.

Poleg tega pa moram reči, da tvoje žalitve PwS casterjev niso na mestu, saj PwS memberji redno in konsistentno gledamo vse pomembne korejske turnirje kot so WCS KR in Proleague, kjer imamo dostop do najboljših strategij in najbolj aktualnih taktik v igri. Upam si tudi trditi, da imata Dreyan in Rivaille več iger kot ti (kot caster) v Starcraft 2 in približno 50x več iger kot Over (kot drugi caster, ki je bil tudi povabljen) v Starcraft 2. Če misliš svojo jezo do PwS stresati po forumu, se vsaj prepričaj v točnost svojih podatkov, saj s tem samo škodiš slovenski sceni.
Na tem mestu bi rad še komentiral KillerBeeja in potrdil, da se bo na turnirju zgodilo ravno to, kar bi po njegovo bilo fajn za "dramo": Iz prejšnega PwS turnirja sta kvalificirana 2 MiA in 2 PwS igralca, ostala 4 mesta pa so prav tako zapolnjena z 2 MiA in 2 PwS igralcema, torej bomo "dramo" vsekakor imeli. One-sided pa turnir ne bo čisto nič bolj, kot je vedno onesided zaradi 2 ali 3 igralcev, ki izstopajo iz scene. Pa lahko narediš kakeršen koli turnir, pa bo tako, saj imamo premalo igralcev, da bi se lahko šli fine-tuning skilla. Upam si trditi, da smo s takšnim načinom distribucije mest naredili kvečjemu več dobrega za sceno, kot je blo storjeno na zadnjih nekaj turnirjih (noben turnir pa seveda ne prinaša minusa za sceno pri tako mali sceni, kot je pri nas).

Upam, da sedaj razumeš, kako neodgovorno bi bilo od PwS ekipe, da bi zaradi slučajne dobre lokacije in zaradi prijaznosti memberjev, ker so prispevali prostovoljno v prizepool razveljavili dosežke prejšnih zmagovalcev in naredili iz tega greed-fest. Turnir je in bo ostal PwS Invitational, imaš pa proste roke, da narediš kakšen svoj turnir, npr. Rain's Treasure Goblin Hunt ali kaj podobnega.

Upam, da iz te drame ne bo kakšne škode, ker res ni namen PwS ekipe, da bi razdirala sceno - kar se nam zdi samo po sebi logično - in da bo turnir gledan v čimvečjem številu. Se vidmo 12. 4. na streamu. GLHF.
Form is Temporary, Class is Permanent. ~ MMA

Ni na liniji Rain

 • Queen
 • Sporočila: 16
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #13 dne: April 07, 2014, 13:03:15 »
Zavoljo tega, da se ne bo več mlatilo suhe slame, bo tole zadnji odgovor, ki ga bom napisal v tem threadu. Brez zamere @Indigo, a tvoj zadnji post mi daje misliti, da sploh nisi natančno prebral, kaj je že bilo napisanega v postih nad tabo, saj sem na nekatere stvari že odgovoril, glede casterjev pa tudi že opravičil. Cela poanta mojega posta je bila, da ste zaradi razlogov, nerazumljivih za zunanje opazovalce prikrojili mesta na turnirju do te mere, da je turnir izgubil kakršnokoli kredibilnost glede zdrave kompetitivne narave.

Za zaključek bom samo še enkrat na hitro izpostavil dejstva:
- 6 od 8 mest je bilo vnaprej podeljenih, od tega 4 na podlagi turnirja, ki je bil 1 leto nazaj. To je zelo slaba reklama za morebitne nove ljudi, ki bi se radi priključili naši SC2 sceni.
- Tista 2, ki sta bila kvalificirana skozi open bracket, sta morala iti skozi veliko težje nasprotnike kot ostalih 6, ki so že imeli garantirano vstopnico na ta turnir, kar je nepravično.
- Zaradi takega načina podelitve mest na ta turnir imamo v turnirju 4 ljudi, ki so zelo neaktivni v tej igri. To dejstvo ni izmišljeno, kdor mi pa ne verjame pa naj si vzame 5 minut časa in preveri profile teh igralcev na battle.net clientu. Imen teh igralcev nima smisla izpostavljati, saj vsi vemo, za koga gre. Medtem pa imamo na slovenski SC2 sceni prave garače, ki so top igralci na evropski SC2 lestvici, ki ne bodo dobili priložnosti igrati na praktično največjem SC2 turnirju v Sloveniji, kar se tiče prizepoola in produkcije.

Da pa ne bom samo kritiziral, ampak tudi podal kakšen predlog, mi prisluhnite; glede na to, da je turnir "invitational" bi lahko povabili 2 igralca iz svojih vrst, ostalih 6 pa iz open qualifierja. Na tak način bi zagotovili bolj izenačen turnir, boljše igre in še zraven dali exposure svojim igralcem iz vrst PwS (predvsem tistim, ki si to glede na pokazano v preteklosti to tudi najbolj zaslužijo).

Na koncu koncev je to seveda dogodek, ki ga organizirate vi sami in ga seveda organizirajte kakor veste in znate. Moj namen ni bil kazanje prstov s škodoželjnim namenom, temveč izpostavljanje dejstev o tem turnirju, katera bi lahko bila izboljšana. Ampak glede na to, da očitno ne prenašate najbolje konstruktivne kritike in glede na to, da nekateri ne znate odgovoriti na moj thread, brez da bi zraven še spustili kakšen posreden ali neposreden udarec na mojo dostojanstvenost, bom tu in zdaj zaključil. Stay classy.


Ni na liniji yohan

 • Mutalisk
 • Sporočila: 428
  • Poglej profil
Odg: PwS Invitational 3 in slovenska Starcraft 2 scena
« Odgovori #14 dne: April 07, 2014, 13:27:38 »
mater, kolk besed zarad enga brainfarta nekoga ki je, ne vem, butthurt ali kaj?

vse se vrti okrog njegovega nestrinjanja z izbiro igralcev na turnirju. sam ker je drama queen je to moral ubesedit kot nek homerjev ep..

in pol se taisti sprasuje zakaj je scena tam kjer je? ker nihce noce nic organizirat (pohvale mia-i in pws-u), ce pa kdo kaj ustvari, pa se takoj najde nek xy ki se cuti dolzan da se pokaka po vsem skupaj, ker ma pac ravno takrat slab dan.

imas pravico do svojega mnenja, sam to se ne pomeni da vse kar zines ima nek smisel